1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От Регионалната дирекция „Борба с градушки“ коментират забраната за стрелба над Пловдивско

От Регионалната дирекция „Борба с градушки“ коментират забраната за стрелба над Пловдивско

Служителите са изпълнявали заповеди

По време на градушката в Пловдивско не е изтреляна нито една ракета. Това потвърдиха и от Регионалната дирекция „Борба с градушките”. От там ни обясниха, че са изпълнявали заповеди.  

„От 19:18 часа до 20:12 минути в района на село Ръжево Конаре имахме забрана и там не можа да бъде обработен облакът, който нанесе тези щети“, коментира Георги Михайлов, директор на Регионалната дирекция „Борба с градушки“, с. Голям  Чардак.

Михайлов разясни каква е процедурата, когато се открие градоопасен облак.

„Искаме разрешение за стрелба от Центъра за контрол и използване на въздушното пространство в София. До 30 минути по инструкция те трябва да ни дадат разрешение, да освободят въздушното пространство, за да може ние да стреляме. Ние сме получили разрешение още около 14:00 часа. След това зависи какво има във въздуха. Там работят военни, работи гражданска авиация. Когато те преценят, че са им нужни нашите зони, дават забрана. Така че тази забрана идва от тях и ние сме длъжни веднага да я изпълним до 3 минути. Прибираме ракетите, за да можем да освободим въздушното пространство за другите самолети или средства, които са във въздуха. Т.е тези, които ни дават разрешение, те ни дават и забрана.“

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.