1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделци от Пловдивско с искания заради градушката

Земеделци от Пловдивско с искания заради градушката

Щетите са огромни

Земеделски производители очакват обезщетения от държавата, заради опустишителната градушка, която падна в Пловдивско. Реколтата на стопаните е унищожена на 100%.

Ледените късове са падали в продължение на повече от 50 минути над пловдивските села. Едно от най-силно засегнатите е Ръжево Конаре. Кметът на селото Димитър Гинов ни обясни, че очаква отговор на въпроса защо не са изтреляни противоградови ракети и кой е отговорен за това.

„Има зададено питане вече към Агенцията за борба с градушките. Чакаме отговор да видим каква е причината в рамките на 54 минути да има забрана за изстрелване на ракети. Ракетите са били на установките, били са подготвени и не са изстреляни. Унищожена е продукцията на огромен район - от Ръжево Конаре до Белозем. Каква е вeроятността три месеца да не падне капка дъжд и единственият облак, който се появява над землището, той да е следен от радарите и точно, когато за 40 и няколко минути се изсипваха тонове лед, да има забрана? Не знам каква е тази вероятност и кой може да я изчисли. За мен това не е съвпадение. Колкото и жалко да звучи, за мен това е престъпление. “

Живко Здравков е един от засегнатите производители. Реколтата му от пипер е напълно унищожена. 

„До момента имам разходи от 880 000 лв. документално. Мога да го докажа с документи и с фактури. Нямам представа как ще продължим занапред и как ще се опитаме да си изхранваме семействата през идната зима. Това е защитен район. Тук имаме три ракетни площадки, които не хвърлиха една ракета. Отиде стока за милиони, която трябваше да тръгне по фабриките всеки момент.“

Производителите са силно притеснени как ще изпълнят договорите си. Готови са да затварят пътища, ако не получат обезщетение за унищожената продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.