1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отчетоха активността по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”

Отчетоха активността по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”

Осъществени са редица дейности за устойчиво развитие на защитената територия

Днес,  27 октомври Дирекция на ПП „Врачански Балкан“ отчете дейностите по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”. Стойността на проекта е 4 533 937,85 лева. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.

На пресконференцията присъстваха директора на парка инж. Николай Ненчев, Оля Генова – ст. експерт, медии и партньори.
Директорът  на ПП „Врачански балкан“  приветства присъстващите и представи основните дейности от проекта, а именно:
• Поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи;
• Посетителска инфраструктура и капитално строителство;
• Интерпретация и образователни програми;
• Планиране и оптимизация на управлението.

Целевото финансиране е насочено към подпомагане на Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ при изпълнението на дейности по устройство и управление на защитената територия. Инж. Ненчев уточни, че първоначалната сума е редуцирана на 3 263 000 лв., заради отпаднали дейности от проекта и допълни:
„Това не означава, че проекта не е изпълнен успешно, напротив, но заради трудности и особености при строителството на нови обекти, част от тези дейности ще бъдат прехвърлени за реализиране в бъдещи проекти на парка.“

С финансовия ресурс бяха  осъществени редица дейности за устойчиво развитие на защитената територия и дейности по опазване и възстановяване на консервационно значими местообитания и видове – европейски лалугер, египетски лешояд и планински кеклик. Заселването на изчезналите видове отново на територията на ПП „Врачански Балкан“ е голям успех, каза инж. Ненчев и допълни, че в момента в парка живеят 40 белоглави лешояди.

В резултат на работата по проекта беше подновена цялостно съществуващата и изградена нова туристическата инфраструктура на територията на парка. Изградиха се  нови еко и вело пътеки, 10 информационни пункта, посетителска инфраструктура за наблюдение на белоглав лешояд, 4 посетителски центъра в Долно Озирово, Лакатник, Лютиброд и Враца.

 По време на представяне на дейностите, Директора на парка добави:
 „ Окончателно приключи ремонта на сградата на старото училище в с. Очин дол, където е изграден Младежки интерпретационен еколагер. В рамките на реконструкцията е включено реновирането на сградата и изграждането на спални помещения за 32 човека, кухненско помещение, зала за занимания, вътрешни бани и тоалетни.“
Инж. Ненчев уточни, че базата ще  служи за провеждането на разнообразни образователни инициативи (зелени училища, открити уроци, лагери и др.) с младежи и ученици на територията на ПП „Врачански Балкан”.  Лагерът ще предлага примерни програми за 2 и 5 дневни посещения с включени образователни игри и занимания за различни възрасти.

В рамките на проекта, наред  с посетителската инфраструктура, беше  изградена Интегрирана комуникационна система за наблюдение, опазване и охрана на целеви територии и видове на територията на парка.
„На 3 места на територията на парка вече функционират кулите за наблюдение и то успешно“ - подчерта Ненчев и допълни: „На територията на парка бяха констатирани 12 пожара и благодарение на системата за наблюдение, те бяха локализирани преди да се разраснат. Равносметката е 12 пожара и 0 изгорели кв. метра горска територия“ - каза той.

В областта на интерпретацията и образователните програми  бяха разработени нови експозиции в Природозащитен център "Натура", както и образователни програмни пакети и видео материали за биоразнообразието в ПП „Врачански Балкан”.
Старши експерт Оля Генова сподели, че в  рамките на проекта са се  организирали традиционни специални събития и  местни инициативи, сред които  Арт – фестивал, Балкански био-събор, Вело-рали „Из Врачанския Балкан“, Международен младежки доброволчески лагер в с. Очин дол и др. В рамките на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”  бяха разработени и отпечатани многоезични печатни и рекламни материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.