1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отчитаме резултатите от прилагането на ОСП в България

Отчитаме резултатите от прилагането на ОСП в България

Проведе се конференция, на която бяха разисквани възможностите, които ни предоставя ЕС, и напредъка на България след 2007 г.

Конференцията беше открита от заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова. В изявлението си тя изтъкна ползите и възможностите, които предоставя членството ни  в ЕС пред българския агросектор, и прилагането на ОСП у нас през последните три години. Тя подчерта, че финансовата подкрепа за земеделските стопани е нараснала драстично, благодарение на европейските средства.

Освен ползите от прилагането на ОСП в България бяха изтъкнати и слабостите на аграрния ни сектор – преструктурирането на земеделските стопанства не се извършва с необходимите темпове, не е решен проблема с комасацията на земята, поземлените отношения, хидромелиорациите. Усъвършенстването на поземлените отношения би допринесло за по-добро и ефективно прилагане на ОСП. За периода  след 2013 г. МЗХ е подготвило проектна позиция, която предстои да бъде обсъждана в поредица от дискусии със земеделски производители, браншови асоциации, неправителствени структури, банки и др.

Светлана Боянова изтъкна, че най-големият финансов ресурс се намира в Ос 2 и усилията ни трябва да бъдат насочени именно там. Важно е да бъдат подпомогнати земеделските производители и България  да усвоява ефективно предоставените й пари, защото тези средства са за нас.

Изказването на зам.-министър Светлана Боянова вижте ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.