1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Откриха пречиствателни станции в Панагюрище и Мездра и дълбоководно заустване в Несебър

Откриха пречиствателни станции в Панагюрище и Мездра и дълбоководно заустване в Несебър

И трите обекта са финансирани по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“

На 30 юни бяха открити пречиствателните станции за отпадъчни води (ПСОВ) в Панагюрище и Мездра и дълбоководно заустване на пречиствателната станция в Несебър. И трите обекта са финансирани по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ и чрез тях се постига екологосъобразно пречистване и заустване на битови и промишлени отпадъчни води.

Пречиствателната станция в Панагюрище е изградена по „Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора“, който осигурява пълен инвестиционен процес: проектиране, изграждане и оборудване на ПСОВ, довеждаща инфраструктура и колектор, реконструкция на съществуващи и полагане на нови водопроводна и канализационна мрежи. Остарелите етернитови, поцинковани и бетонни тръби са подменени, а модерната пречиствателна станция  подобрява качеството на водите, изпускани в приемника – река Панагюрска Луда Яна. Стойността на ПСОВ е 13,4 млн. лв., а целият проект е 57,07 млн. лв. Към новата ПСОВ са присъединени 18 229 граждани.

Близо 11 000 са жителите на Мездра, които ще ползват построената пречиствателна станция. Освен нея, по проекта, финансиран по ОПОС, е доизградена и канализационна мрежа за кв. „Лещака“ и района около корекцията на  река Боденска бара. Така се постига 100% свързаност на населението, включено към канализационната мрежа, което означава и 100 на сто пречистеност на водите, постъпващи в р. Искър и оттам в дунавския воден басейн. Новоизградената ПСОВ осигурява механично и биологично пречистване на битовите и промишлени отпадъчни води. Проектът допринася за подобряване на възможностите за туризъм в забележителното Искърско дефиле, посещавано от туристи дори и за няколко часа, за да видят известните природни забележителности „Ритлите“, „Новата пещера“, „Червеница“, „Чуклите“, „Самуилица“ , „Говедарника“. Общата стойност на инвестицията е 20, 3 млн.лв.

2, 5 км е дължината на дълбоководното заустване на отпадъчни води край Равда, изградено по проект „Събиране, пречистване и отвеждане на отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда“. Общият размер на инвестицията е 95,8 млн. лв., от които 92,9 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“. За опазването на околната среда по българското Черноморие са финансирани общо 50 проекта на обща инвестиционна стойност 713 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.