1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отменена е столичната наредба за отглеждане на домашни любимци

Отменена е столичната наредба за отглеждане на домашни любимци

Решението на Административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване

Административният съд в София отмени Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на домашни любимци на Столична община, съобщи БТА.

Според съдебния състав наредбата повтаря текстове в действащи закони (Закона за ветеринарномедицинската дейност и в Закона за защита на животните) и въвежда срокове нови или различни от законовите срокове.

Делото срещу наредбата е заведено по жалби на сдружение "Федерация грижа за бездомните кучета", сдружение "Помощ за животните", фондация "За правата на животните в България", фондация "Добрите феи" и още четири частни лица.

В решението се посочва, че в Закона за защита на животните е указан начинът за контрол върху регистрацията на кучетата и компетентностите на местната власт. "Въпрос на приложение на закона е организацията по контрола върху регистрацията, без да има необходимост от приемане на наредба като нов нормативен акт, който да преписва текстове на закона, недопустимо да въвежда непредвидени в закона срокове, санкции и форми за доказване", посочва съдебният състав. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

По неофициална информация на общината в столицата има около 200 000 домашни кучета. Регистрираните любимци до 20 април са едва 1280.

По наредбата са били глобени през 2011 г. 183 собственици на кучета с квитанции за 2250 лева, съставени са и 14 актове за административни нарушения и 698 констативни протоколи. За първите три месеца на тази година са издадени 68 глоби за 930 лева, 111 са констативните протоколи и са съставени 6 акта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.