1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Озеленяването" на бъдещата ОСП може да бъде блокирано от евродепутати

"Озеленяването" на бъдещата ОСП може да бъде блокирано от евродепутати

Снимка:

Фермерите трябва да изработват част от субсидиите си, като допринасят за европейската околна среда с редица мерки

Плановете на Европейската комисия фермерите да печелят субсидиите си, като опазват околната среда, или така наречените "зелени мерки", могат да бъдат блокирани от евродепутатите тази седмица, коментира Би Би Си.

Еврокомисията иска фермерите да връщат на обществото субсидиите на стойност 50 милиарда евро, които получават годишно от Европейския съюз, като подкрепят и пазят природата.

Фермерите от своя страна обаче не са доволни от това предложение и убедиха комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент да отхвърли ключови елементи от реформата. Сега природозащитниците предупреждават, че "озеленяването" на селското стопанство е застрашено.

Общата селскостопанска политика (ОСП) представлява най-големият дял от бюджета на ЕС. Първоначално субсидиите бяха базирани на тоновете реколта или броя на животните, но сега много фермери получават около 200 евро на хектар годишно.

Европейската комисия посочва, че фермерите трябва да изработват част от субсидиите си, като допринасят за европейската околна среда с редица мерки, като разнообразяват посевите, оставят неразорани площи и създават специални екологични райони – т.нар. озеленяване.

От Брюксел държат на този нов елемент, като се надяваха той да влезе в сила от 2015 г. - след една преходна година през новия седемгодишен финансов период. В институцията обаче срещат съпротива от няколко страни. Според природозащитниците планът не е достатъчно "зелен", докато за евродепутатите от комисията по селско стопанство той е прекалено "зелен", пише "Дневник"

Парламентарната комисия по земеделие настоява за "гъвкавост" по правилата за озеленяване, което накара природозащитниците да предупредят, че някои страни ще продължат да раздават пари както обикновено. Евродепутатите разгневиха критиците, когато комисията гласува да се плаща на фермерите от два различни бюджета.

Обединението от природозащитни организации BirdLife Europe посочи, че предложението за двойното финансиране е "крещящо неприемливо и показва колко малко уважение има комисията към концепцията за съотношението цена – качество". Европейската комисия от своя страна посочва, че планът противоречи на законите.

Комисията по земеделие обаче отхвърля предложение фермерите да губят субсидиите си, ако нарушат законите за опазване на водите или нормите за хормони и пестициди. Според фермерите, ако бъдат глобени за тези нарушения, не трябва да бъдат наказвани два пъти, като губят и субсидиите си.

Европейският парламент ще обсъди реформите във вторник и трябва да ги гласува в сряда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.