1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пълна забрана за предаване на метали от физически лица, иска Нона Караджова

Пълна забрана за предаване на метали от физически лица, иска Нона Караджова

Снимка:

В рамките на девет месеца всички пунктове за отпадъци трябва да се изнесат в стопански и промишлени зони

Предприехме мерки, свързани с изискванията към физически и юридически лица и промени в глобите, каза пред bTV министърът на околната среда и водите Нона Караджова във връзка с промените в Закона за управление на отпадъците.

Караджова допълни, че в рамките на девет месеца всички пунктове за отпадъци трябва да се изнесат в стопански и промишлени зони. Трябва да има сертификат за произход на отпадъците. "Въведено е 24-часово видеонаблюдение и съхранение на записите за една година. Въведена е и промяна в глобите - ако се установи престъпление кражба на метали, за физически лица се предвижда затвор до 3 години и глоба 2000 лева, за юридически лица - до 5 години. Промените в закона са внесени в парламента, но все още не са приети", добави Караджова.

В момента се разработва нов Закон за управление на отпадъците, в който министърът настоява за пълна забрана за предаване на метали от физически лица. "Задължаваме общините в рамките на 2 години да изградят пунктове за предаване на едрогабаритни отпадъци, в които могат да се оставят опасни отпадъци от бита. Само за година държавата е ощетена с почти 2 милиона лева. Плануваме внезапни проверки, за да имат ефект тези промени в закона", каза още министърът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.