1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Палят лично и служебно имущество на охранители в Централен Балкан

Палят лично и служебно имущество на охранители в Централен Балкан

Снимка:

Потърпевшите са убедени, че палежите са свързани с изпълнението на служебните им задължения

На 5 и 11 юли 2015 г. са били извършени посегателства върху лично и служебно имущество на служители от Национален парк „Централен Балкан“,  които са парковата охрана  на участък „Тетевен“ в  Дирекцията на Националния парк. За това  и. д. директор на Националния парк Генчо Илиев алармира  дирекцията „Националната служба за защита на природата“ в МОСВ.

Служителите  живеят в село Рибарица, Ловешка област. На 5 юли през нощта пламнал личният автомобил на главния специалист в отдел „Контрол и охрана“ в Парковия участък „Тетевен“ Пончо Пончев. Колата била паркирана в двора на къщата му,  в нея са се намирали оборудване и документи на ДНПЦБ, някои от които пожарът частично, а други напълно унищожил. Задната половина и интериора на превозното средство са изгорели почти напълно. Благодарение на бързата реакция на Пончев огънят не е обхванал намиращото се в непосредствена близост жилище.

Шест дни по-късно е запален навес в дворното място на главния специалист Петър Грозданов. Напълно са изгорели намиращите се в близост стара къща, 2 стопански постройки и служебния мотоциклет на Грозданов. И в този случай има основателни съмнения за умишлено предизвикан палеж.

Потърпевшите са убедени, че палежите са свързани с изпълнението на служебните им задължения и са отмъщение от нарушителите на режима в защитената територия, на които са наложени предвидените в закона санкции.

От Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ информират МОСВ, че и други служители на Парковата охрана са следени от неидентифицирани лица и автомобили, за което са подадени необходимите официални сигнали до МВР.

Министерството на околната среда и водите осъжда посегателството върху негови служители и е убедено, че с незабавните и категорични действия на МВР ще се стигне до разкриване на извършителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.