1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първите новоизлюпени пеликанчета се учат да плуват

Първите новоизлюпени пеликанчета се учат да плуват

Предвид активния туритически сезон, експертите на РИОСВ-Русе призовават природолюбителите да не замърсяват територията на резервата

Първите пеликанчета, които се излюпиха през март в колонията на защитения вид, се приводняват. Малките все още не могат да летят, но се учат да плуват. Гнездовият период за около 70 двойки продължава. Част от птиците, които долетяха по-късно, все още мътят. Поколение очакват лебедите и чаплите.

Нивото на водата при голямото водно огледало е 310 см и е стабилно. Поради неустойчивите метеорологични условия и наличието на вятър, се наблюдава активно движение на плаващите тръстикови острови (кочки).

Проведени са срещите в ПР „Сребърна“ във връзка с пожароопасния сезон в защитените местности, изключителна държавна собственост. В управлението е налично оборудване за потушаване на пожари.

Предвид активния туритически сезон, експертите на РИОСВ-Русе призовават природолюбителите да не замърсяват територията на резервата  и да спазват режимите в заповедта на обявяването му.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.