1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Павел Гуджеров ще участва в подготвителна среща за 23-тия Икономически и екологичен форум на ОССЕ

Павел Гуджеров ще участва в подготвителна среща за 23-тия Икономически и екологичен форум на ОССЕ

Основната тема на срещата е: Управление на водите в региона на ОССЕ – повишаване на сигурността и стабилността чрез сътрудничество“

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров ще вземе участие във 2-рата подготвителна среща за 23-тия Икономически и екологичен форум на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се проведе в Белград, Сърбия, от  11 до 13 май 2015 г.

Водещата тема на срещата е „Управление на водите в региона на ОССЕ – повишаване на сигурността и стабилността чрез сътрудничество“, като предварителният дневен ред включва следните основни въпроси:

  • Бедствените наводнения в Югоизточна Европа през 2014 г. – опит и поуки в контекста на управлението на водите на регионален принцип.
  • Води, сигурност и намаляване на риска от бедствия.
  • Обмяна на опит в областта на управление на водите в контекста на намаляването на риска от бедствия.

В изказването си в рамките на работната среща, заместник-министър Гуджеров ще подчертае необходимостта от специфични подходи по отношение на управлението на водите в различните региони на ОССЕ и по-специално на борбата с наводненията и ролята на международното сътрудничество в тази област.

В рамките на посещението в Белград заместник-министър Гуджеров ще се срещне с Александър Весич, помощник министър, отговарящ за околната среда в министерството на земеделието и околната среда на Република  Сърбия. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на управление на водите. Зам. - министър Гуджеров ще представи на сръбската страна предложение за текст на двустранно споразумение за сътрудничество в областта на водите, което да бъде подписано след провеждане на преговори между двете страни.

Целта на проекта на споразумение е развитие и насърчаване на сътрудничеството в областта на интегрираното управление на водите на основата на равенство, реципрочност и взаимна полза. Предлага се основният фокус да бъде върху прилагане изискванията за координация и сътрудничество на Рамковата директива за водите и Директивата за наводненията в трансграничните речни басейни.

ОССЕ се състои от 57 държави-участници от Европа, Северна Америка и Азия. Организацията представлява основен инструмент за ранно предупреждение, избягване на конфликти, урегулиране на кризи и постконфликтно възстановяване в региона на своето действие. Прилаганият от ОССЕ подход към сигурността включва три измерения; политико-военно, икономическо-екологично и хуманитарно. Организацията се занимава с широк кръг проблеми на сигурността, включващи противодействие на тероризма, контрол над въоръжението, мерки за укрепването на доверието и безопасността, икономическите и екологичните въпроси, правата на човека, демократизацията и др.

Икономическият и екологичен форум на ОССЕ е годишна среща на високо ниво, на която се дискутират теми от областта на икономиката, околната среда и сигурността, като основните въпроси са свързани с енергийната сигурност, управление на водите, миграция, добро управление и др. В събитието взимат участие представители на правителствата, гражданското общество, бизнеса, международни организации.

Форумът провежда три срещи годишно – две подготвителни през първата половина на годината и заключителна среща през месец септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.