1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пека Песонен: Стратегията "Готови за 55" няма да сработи в селските райони

Пека Песонен: Стратегията "Готови за 55" няма да сработи в селските райони

Устойчиво произведените биогорива на растителна основа – с важна роля за Зелената сделка

Стратегията "Готови за 55", предлагана от Европейската комисия, няма да сработи в селските райони, особено що се отнася до транспорта в аграрния сектор. Това становище изрази Генералният секретар на Копа и Коджека, Пека Песонен, по време на 19-тата конференция "Горива за бъдещето", посветена на стратегията и алтернативните горива.
 
Според Песонен стратегията трябва да обърне внимание на специфичните нужди на селското стопанство и на мобилността в селските региони. Към днешна дата електричеството покрива едва 22% от енергийните потребности на Европейския съюз, а възобновяемите енергийни източници дават само 35 на сто от този ток, докато 65% все още се покриват от изкопаеми горива и ядрена енергия. 
 
В пакета "Готови за 55", представен през юли миналата година, Комисията предлага подход, фокусиран върху увеличаване на производството на електричество от фотоволтаици и ветропаркове, като се надява да постигне амбициозните си климатични цели. Според Копа и Коджека този подход създава пропаст между визионерските цели и суровите факти на енергийната система.
 
По думите на Пека Песонен електрическите автомобили имат важна роля при спестяването на вредни емисии, но не могат да бъдат решение за всички потребители в ЕС, особено за онези на село, както и за тежкотоварния транспорт. Съюзът ще успее да постигне целите на Зелената сделка само, ако използва всички достъпни технологии, в това число устойчиво произведените биогорива на растителна основа, смята Песонен.
 
Мнението на Копа и Коджека е, че биогоривата са с най-голям потенциал да пестят вредни емисии, като в същото време при тяхното производство се получават богати на белтъчини странични продукти, важни за изхранването на животните. Тези продукти заместват вносната соя и не са отгледани на площи, за които са пожертвани горски масиви.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.