1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Зад конфликта в ДФЗ прозира битка за милиардите от еврофондовете

Петя Ставрева: Зад конфликта в ДФЗ прозира битка за милиардите от еврофондовете

Работата на фонда е блокирана и то в момент, който е стратегически за вземане на отговорни решения

В разгара на жътвата висши държавни чиновници превърнаха фонд "Земеделие" в арена за политическа битка между икономически лобита...за милиардите от еврофондовете за земеделието.

Вместо да се фокусира върху нерешените проблеми в агросектора и забавянето на старта на Програмата за развитие на селата и селските райони (ПРСР) Държавен фонд "Земеделие" затъва в тотален управленски хаос се казва в прес съобщение на ПП Обединени земеделци.

По думите на Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци работата на фонда е блокирана и то в момент, който е стратегически за вземане на отговорни решения за разпределяне на европарите за българското земеделие. Държавата е като „обран бостан”, но парите от еврофондовете са голямо изкушение за партиите от разпадащата се коалиция на сегашното управление.

Зад фасадата на конфликта във фонда прозира, че БСП и ДПС делят сфери на влияние по отношение на управлението на европрограмите и усвояването на средствата по тях.  Но това става на гърба на земеделците и жителите на селските райони, които винаги са потърпевши от липсата на координация между ресорните институции в агросектора.

И докато земеделското министерство и управата на фонд „Земеделие” воюват по между си, от Брюксел идват сигнали за блокиране на плащания и загуба на европари. И това отново се случва при управление на БСП и ДПС.

Поредните трусове във властта ще рекушират и в българските земеделски производители и отново доказват, че кабинетът “Орешарски” не защитава националните интереси по отношение на евросредствата за България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.