1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Плановете за управление на речните басейни и риска от наводнения трябва да бъдат приети от МС до края на годината

Плановете за управление на речните басейни и риска от наводнения трябва да бъдат приети от МС до края на годината

През 2017 г. предстои обявяване на най-голямата процедура в сектор „Води“ на ОПОС

Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) са готови, създадени са всички условия стратегическите документи за водния сектор да бъдат приети от Министерският съвет (МС) до края на годината и докладвани пред Европейската комисия. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова в рамките на Шестата национална конференция „ОПОС и ПРСР в периода 2014-2020 г.“.

„Положихме много усилия, за да подготвим качествени стратегически документи, които ще формират екологичната политика на държавата през следващия шест години (2016-2021 г.) , определяйки дългосрочните приоритети, цели и мерки“, каза зам.-министър Николова. За целта са осъществени срещи и обществени обсъждания с всички заинтересовани страни. Приемането на ПУРБ и ПУРН от Министерския съвет и докладването им пред ЕК е едно от предварителните условия за получаване на средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС).

Зам.-министър Николова посочи, че през 2017 г. предстои обявяване на най-голямата процедура в сектор „Води“ на ОПОС – за над 1,5 млрд. лева. По нея ще могат да кандидатстват за финансиране ВиК дружества, за чиито територии в момента се изготвят регионални прединвестиционни проучвания.

Сега се работи активно за реализирането на т.нар. ранни ВиК проекти и такива, започнали изпълнение през предходния програмен период, като ресурсът за тях надхвърля 750 милиона лева. Вече е подписан договор за водния цикъл на Асеновград, предстои подписване на договорите с Плевен, Пловдив и Добрич. От прехвърлените от предишния програмен период вече е приключил проектът на Шумен, подписан е договор за безвъзмездна финансова помощ за водния цикъл на Враца. В изпълнение са и договорите на Банско, Варна -„Златни пясъци“, Видин, Раднево, Тервел и Ямбол. Подадени са и проектни предложения за ВиК инфраструктура от Приморско, Айтос, Тутракан, Чирпан и Елхово.

В настоящия програмен период предвиждаме да засилим мониторинга върху проектите на място, каза на форума Гергана Грозданова, началник отдел „Мониторинг“ в Главна дирекция ОПОС. „Когато имаме разходи за възстановяване, особено за строителство или основни дейности, ще се организират посещения на обектите за потвърждаването им, което ще ускори процеса“, посочи тя и призова бенефициентите за актуална и точна информация. „Когато разполагаме с точна информация за хода на проектите, бихме могли да предложим мерки за преодоляване на трудностите“, обясни Гергана Грозданова.

С цел постигане на качествен инвестиционен процес са подготвени стандартизирани документи, които ще са валидни при изпълнението на оперативна програма и са съгласувани с Агенцията за обществени поръчки. С прилагането им ще се съкрати времето за подготовка и изпълнение на проектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.