1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Платформа обединява водещи компании в сектора на селското стопанство и производството на възобновяема енергия

Платформа обединява водещи компании в сектора на селското стопанство и производството на възобновяема енергия

През декември 2016 Брюксел обяви намерението си делът на биогоривата от „първо поколение“ да се намали до близо 4% до 2021 година

Платформа обединява водещи компании в сектора на селското стопанство и производството на възобновяема енергия. Целта е да се насърчават дейности, които отговарят на енергийните предизвикателства в Европа. Организацията публикува доклад за производството на биогорива в света.

Експертите подчертават стратегическото значение на биогоривата в Европейския съюз. Платформата има за цел да направи конкретни предложения пред Европейската комисия, както и да увеличи приноса на селското стопанство в опазването на климата, особено в областта на енергетиката. Според експертите трябва да се обърне специално внимание на биогоривата, което ще доведе до намаляване на дефицита от протеини, създаване на работни места и развитие на селските райони. Този подход ще помогне на европейските фермери, които са в затруднение и ще стабилизира доходите. Платформата включва големи производители на биогорива от Германия, Франция, Латвия, Литва, Полша и Швеция.

Припомняме, че през декември 2016 Брюксел обяви намерението си делът на биогоривата от „първо поколение“ да се намали до близо 4% до 2021 г.  За разлика от първоначално обявените 7 на сто. С това решение Европейската комисия иска да се намали производството на биоетанол от зърнени култури и захарно цвекло и биодизел от маслодайни култури като рапица и слънчоглед. Очаква се увеличаване на дела на т.нар. биогорива от „второ поколение“, произведени от земеделски и горски отпадъци и водорасли. Предложение предизвика остра реакции от страна на индустрията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.