1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-малко европейски средства за Германия и Полша по линия на кохезионните фондове

По-малко европейски средства за Германия и Полша по линия на кохезионните фондове

Съкращенията за Федералната Република са в размер на 21 %

Германия и Полша са сред държавите, които през новия многогодишен финансов период ще получат по-малко европейски средства по линия на кохезионните фондове. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия.

След 2021 година Брюксел ще пренасочи по-малко средства за регионална политика към Германия и държави от Източна Европа. Съкращенията за Федералната Република са в размер на 21 процента.

Цел на кохезионната политика е да изравни жизнения стандарт в Европейския съюз. След селското стопанство това е секторът с най-голямо финансиране от общия бюджет, като за периода 2021-2027 година са предвидени 331 милиарда евро. Заради доброто си икономическо развитие през последните години обаче, Словакия, Полша и балтийските държави вече не се нуждаят от толкова много пари, затова за тях също ще има съкращения, поясни комисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер. Вместо това средствата ще бъдат пренасочени към страни, намиращи се в стагнация. Според Йотингер посочените източноевропейски държави скоро ще се изравнят със старите членки на Съюза и могат дори да станат нето-вносители в бюджета. Затова Полша ще трябва да се задоволи с 20 процента по-малко средства от кохезионните фондове, но остава най-големият получател с над 64 милиарда за новия финансов период. На второ място ще се нареди Италия с 38 милиарда, следвана от Испания с 34 милиарда евро.

При изчисленията си Европейската комисия е приела предложението на Берлин за по-добро финансиране на региони, приели голям брой бежанци, изтъкна комисарят по регионална политика Корина Крецу. Тя отрече твърдението, че Брюксел наказва Полша и Унгария с по-малко пари, заради нежеланието им да приемат мигранти. По думите й кохезионната политика се ръководи от икономически критерии. "Колкото по-богат ставаш, толкова по-малко получаваш", подчерта Крецу. Изплащането на субсидиите ще зависи и от осъществяването на структурни реформи в отделните държави, поясни комисарят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.