1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По ПРСР вече са изплатени 850 млн. лв. европейски и национални средства

По ПРСР вече са изплатени 850 млн. лв. европейски и национални средства

От 14 юни отново ще се приемат проекти по ПРСР

От 14 юни отново ще бъде възобновен приемът на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР). Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. На пресконференция днес министър Найденов, новият заместник министър на земеделието и храните Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд ”Земеделие” Калина Илиева представиха промени по прилагането на Програмата за развитие на селските райони.

„Графикът за подновяване на приема по отделните мерки на програмата беше публикуван на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие” още преди месец, но за по- голяма информираност на кандидатите на програмата, бихме искали отново да съобщим датите и мерките, по които отново ще могат да се подават проекти”, каза заместник министър Светлана Боянова. От юни инвестиционни предложения по ПРСР ще могат да се подават по всички мерки с изключение на 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” само в частта за покупка на нова земеделска техника, бюджетът за което е изчерпан до края на програмния период 2007-2013 г. Специално по Мярка 121, обаче, от 19 юли ще могат да се подават проекти по гарантираните бюджети, тоест за биологично производство, по линия на Нитратната директива, както и за преструктуриране на фермите в животновъдния сектор, подчерта Светлана Боянова.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева съобщи, че към днешна дата по ПРСР вече са изплатени 850 млн. лв. европейски и национални средства. Това се равнява на 15% усвояемост на бюджета по програмата до 2013 г., което ни поставя на първо място по разплатени средства от еврофондовете, посочи Калина Илиева. Само за сравнение, при встъпването на новия екип на МЗХ и ДФ „Земеделие” през август миналата година, по ПРСР бяха усвоени едва 3% от средствата по програмата, припомни още Илиева. По отношение на договорените средства по програмата, към днешна дата те са около 1.3 млрд. лв. или 30% от бюджета й до 2013 г. като за обработка остават под 2 000 проекта.

Промените в наредбите са изготвени в работни групи с участие на представители на различните асоциации, които са информирани с всички подготвени изменения и съответно са запознали и потенциалните кандидати по програмата. Предстои промените в наредбите да бъдат обнародвани в Държавен вестник на 18 май – вторник. На днешната пресконференция Калина Илиева съобщи още, че днес са изплатени нови 22 проекта за биологично растениевъдство на стойност около 1 млн. лв. по Мярка 214 „Агроекологични плащания” по Кампанията за директни плащания 2009. Изплатени са и последните 140 заявления с изчистени застъпвания на площ за близо 9 млн. лв. Така общо изплатените директни плащания за 2009 г. възлизат на 848 млн. лв.

 

Етикети ПРСР, средства, ДФЗ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.