1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По САПАРД ще бъдат усвоени около 70% от общо предвидените средства за страната

По САПАРД ще бъдат усвоени около 70% от общо предвидените средства за страната

Близо 120 млн. евро няма да стигнат до земеделските стопани и общините

По програма САПАРД ще бъдат усвоени около 70% от общо предвидените средства за страната. От това следва, че  близо 120 млн. евро няма да стигнат до земеделските стопани и общините. Част от разблокираните през септември 110 млн. евро по САПАРД също няма да бъдат усвоени, информира Силвия Инджова, директор на Дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите, цитирана от БНР.

До края на годината няма да се изплатят евросредствата по САПАРД за проекти, за които текат проверки от ОЛАФ и прокуратурата. В случай, че няма съществени нарушения, парите трябва да се осигурят от държавния бюджет. Общо 11 общини няма да получат средства по САПАРД, уточни Инджова. Част от тези общини имат проблеми при провеждането на обществените поръчки.

Вече са отпуснати за плащане 808 млн. лв. за проекти по европейските програми и за ангажиментите по Шенген. Блокираното изплащане на евросредства през последните месеци е било заради забавено въвеждане на информацията за проектите в информационната система за управление и контрол. От следващата седмица започва изпращането в Брюксел на оценките за съответствие на оперативните програми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.