По-строги правила за палмовото масло в храните

Американски гигант за храни и напитки заяви, че ще въведе по-строги правила за палмовото масло, което използва в стоките си - включително забрана за работа с фирми, които са свързани с обезлесяване. За индустрията с потребителски стоки по-строгите политики ще се прилагат за компании в съвместни предприятия с корпорацията като индонезийски производител на храни. Палмовото масло е най-широко използваното ядливо масло в света, намира се във всичко - от маргарин до зърнени храни и сапун. Но производството му е изправено пред внимателен контрол през последните години от екологични активисти и потребители, които го обвиняват за загубата на гори, пожари и експлоатация на работници. Съгласно новата политика, големият международен купувач на палмово масло засили ангажиментите си за защита, възстановяване и наблюдение на горите и торфените зони. Той обеща да не купува палмово масло от нито един пряк или косвен доставчик, участващ в обезлесяването през последните четири години. Мултинационалната компания също ще стартира инициативи за спиране на нарушенията на правата на човека сред работниците по плантациите на място.Разследване през 2019 г.разкри палмово масло от незаконна плантация в тропическите гори в Индонезия. Освен подхранването на биологичното разнообразие, горите се считат за ключови за усилията за ограничаване на климатичните промени, тъй като те съхраняват затоплящ планетата въглерод.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.