1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-висока продуктивност в селското стопанство и по-окрупнени земеделски площи

По-висока продуктивност в селското стопанство и по-окрупнени земеделски площи

Ако спазва тези условия, земеделието и през следващите 10 години ще може да задоволи нарастващите нужди от храни

По-висока продуктивност  в селското стопанство и по-окрупнени земеделски площи. Ако спазва тези условия, земеделието и през следващите 10 години ще може да задоволи нарастващите нужди от храни. Заедно с това цените на аграрните суровини ще останат стабилни, смятат експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и от Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО.

В аграрната си прогноза за периода до 2025 година двете организации изтъкват, че търсенето на хранителни продукти леко ще отслабне. Причините са по-бавния икономически растеж през следващите 10 години, забавеният ръст на световното население, както и тенденцията домакинствата да харчат по-малко средства за храна.

Експертите смятат, че през този период цените на аграрните суровини няма да се променят драстично заради големите запаси и намалялото търсене. От друга страна производството ще расте, както чрез по-добри добиви от единица площ, така и заради разширяването на самите площи. Това ще се случи основно в Аржентина и Бразилия, прогнозират специалистите.

Най-голямо остава потреблението в развиващите се страни. Въпреки това броят на гладуващите и недохранените може да падне до 8% от световното население, т.е. под 650 милиона души.

До 2025 година ще се консумират повече захар и мазнини и по-малко зърнени култури и белтъчини, тъй като хората все по-често посягат към преработени продукти, се казва още в прогнозата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.