1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подписано споразумение между фермери от Плевенска област за правно основание за ползване на земята не се признава от ДФЗ-РА

Подписано споразумение между фермери от Плевенска област за правно основание за ползване на земята не се признава от ДФЗ-РА

Решаването на проблема ще доведе до спасяване от фалити много земеделските стопанства

Сериозен проблем, касаещ хората, които обработват земеделска земя в Плевенска област, е свързан с получените Уведомителни писма от Разплащателна агенция за площи, заявени от повече от един кандидат, сигнализира Албена Симеонова, член на УС на Българска Асоциация Биопродукти и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите в писмо до зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова. Проблемът се появява след посещение в Разплащателна агенция за потвърждение на двойно заявените площи. За правно основание земеделските производители прилагат Споразумение, което е сключено, но се оказва, че то не може да служи за доказателство, тъй като за него не е издадена заповед от директора на ОД „Земеделие”. За цяла Плевенска област, заповед е издадена само за землището на село Горталово, защото там споразумението е служебно. За всички останали 176 землища на територията на областта няма такъв документ. По думите на Албена Симеонова, всички, които обработват земя в Плевенска област, са се подписали със съзнанието, че са стигнали до споразумение и че това е документът, който ще ползват за правно основание, при евентуално двойно заявяване на площи.

В Разплащателна агенция не признават споразумението и няма заповед за влизането му в сила. И ако е имало някакви причини, това споразумение да не влезе в сила, не е съобщено още тогава, за да се реши навреме проблема, който касае всички собственици на земя, арендатори, кооперации и т.н., с минимални изключения.

Сроковете изтичат, а към момента няма никакво изясняване. В Разплащателна агенция не приемат за доказателства тези споразумения, а това означава, че ще се наложи земеделците да се откажат от застъпените площи. В този случай, от тях ще се отнемат средства, а малките земеделски стопани и биоземеделците ще се лишат от повече от половината или всичките средства.

Проблемът, касае цяла Плевенска област, а може би и цяла България, пише още Албена Симеонова до Светлана Боянова. Според нея, спешното му решаване ще доведе до спасяване от фалити много земеделските стопанства. Казусът трябва да се реши кардинално за цялата страна, за да не страдат земеделските производители от грешките на чиновници в различните служби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.