1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Политически реваншизъм ли е уволнението на ръководителите на 23-те регионални звена в системата на МОСВ

Политически реваншизъм ли е уволнението на ръководителите на 23-те регионални звена в системата на МОСВ

Над 70% от гласувалите в седмичната анкета на Agro.bg изразяват своето недоверие към намеренията на министъра на околната среда

Общо 23-ма директори към Министерството на околната среда и водите бяха отстранени от министъра на околната среда Искра Михайлова в началото на месеца. Тя е уволнила всички 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води у нас, директорите на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на четирите регионални Басейнови дирекции за управление на водите.

Министърът каза, че уволнените от нея са назначени на една и съща дата през януари 2010 г. и отхвърли подозренията, че извършва политическа чистка. Изрази намерението си за всички освободени постове да бъде обявен конкурс.

Като пример за лоша работа на администрацията Михайлова посочи проектите за "Биоразнообразие", където основни бенефициенти са именно структурните звена на екоминистерството, а не  неправителствени организации и научни институти. "В тази ос са вложени няколкостотин милиона лева и те трябва да бъдат усвоени ефективно. Към момента всичко е договорено, но за съжаление, изпълнението е на такова ниво, че 90% от проектите са рискови",  каза министърът.

В другата ос на оперативната програма – "Води", още през февруари и София, и Брюксел преценяват, че рискът от неизпълнение е толкова висок, че близо 600 млн. лв. са пренасочени към опазване на чистотата на въздуха, за да не бъдат загубени, припомни Михайлова.  Те ще се използват за закупуване на тролейбусни мотриси за различни райони на страната, за мотриси за софийското метро, за високопроходими автомобили и вертолет за МВР за борба с горски пожари.

До края на годината е критичният период да се справим с оперативната програма, каза Михайлова и пресметна, че под въпрос са около 500 млн.лв., между които и 200 млн. лв. за завода за боклук в София.  Тя посочи, че по програмата има три големи проекта, неколкократно връщани от ЕК, които, ако не бъдат стартирани, страната ни може да загуби 200 млн. лв. Същата сума ще бъде загубена, ако до края на годината Столична община не започне строителството на завода за боклука. Миналия месец КЗК отмени избора на строител и сега общината трябва да проведе обществената поръчка отначало. 

От общо 26 проекта, планирани за следващия програмен период, само шест имат шанс да бъдат изпълнявани.

По думите ѝ, освен нередностите, в Министерството на околната среда и водите са постъпили много жалби срещу работата на директорите.

"Получих множество сигнали както от бизнеса, така и от граждани, така и от неправителствени организации. Те бяха ясно адресирани - това са сигнали за работата на регионалните структури на министерството. Имаме фрапантни примери за абсолютно разминаване в поведението, политиката и взимането на решения между централното ръководство на министерството и някои от регионалните структури", обясни Искра Михайлова.

Дано да е така, г-жо Михайлова, защото гледайки професионалното Ви развитие, не сте човек, на когото може много да се вярва.   Гласувалите в седмичната анкета на Agro.bg също изразяват съмнение в „чистите“ намерения при освобождаването на ръководителите на 23-те регионални звена в системата на МОСВ - 50% от тях смятат, че това е проява на политически реваншизъм,  други 25% също ги подкрепят с аргумента, че бъдещите назначения вероятно ще са лишени от прозрачност. Така общо 75% изразяват своето недоверие към намеренията на министъра на околната среда. Едва 25 % са убедени в заслуженото освобождаване от длъжност на лицата, които неефективно са работили по проекти на ОП “Околна среда“. 

Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените" коментира случващото се така : „На тези постове е нужно да има експерти, които не се влияят от смяната на правителства, а от изпълнението на задълженията съгласно закона". Той също допуска, че някои от директорите ще бъдат преназначени, а "метлата" ще премахне само неудобните.  

Идва септември, чакаме конкурсите и новите, компетентни лица, които ще заемат освободените постове.  Тогава и ще стане ясно дали „покрай сухото гори и мокрото“ или пък не.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.