1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полските фермери получават над 10 млрд. евро субсидии

Полските фермери получават над 10 млрд. евро субсидии

Тези средства се дават във връзка с войната в Украйна и свързаните с нея загуби

Субсидии в размер на 10,4 милиарда евро ще получат фермерите в Полша. Това съобщи агрокомисарят Януш Войчеховски в своя профил в Туитър. Част от парите идват от Европейския съюз, останалото дава правителството под формата на държавна помощ, разрешена от Брюксел.
 
През последните 12 месеца на стопаните в родината на Войчеховски бяха обещани общо 3 милиарда евро, към тях се добавя още 1 милиард, одобрен от Европейската комисия. Като цяло сумата ще надскочи 10 милиарда, изтъкна комисарят в своя профил в социалната мрежа и изчисли, че тя се състои от 7,5 милиарда евро от Брюксел, които Полша получава по двата стълба на Общата селскостопанска политика, както и от 2,8 милиарда национална държавна помощ плюс 100 милиона от кризисния резерв на Европейския съюз.
 
По думите на Войчеховски тези средства се дават във връзка с войната в Украйна и свързаните с нея загуби, които полските фермери търпят. Одобреният от Брюксел пакет от 1 милиард евро национална помощ ще бъде разпределен на стопаните под формата на директни плащания още преди края на годината. Варшава обяснява, че с това компенсира поскъпването на торовете, както и пазарните изкривявания следствие на вноса от Украйна.
 
С други 1,3 милиарда евро полското правителство ще плаща част от застрахователните премии на фермерите при подписване на полици срещу природни бедствия. Тази държавна помощ също е одобрена от Брюксел и предвижда държавата да поеме до 65 % от дължимите суми, а застрахователните дружества ще бъдат определени след обществена поръчка, която ще се проведе през следващите месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.