1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Помощите за масло и сухо мляко в ЕС са удължени до февруари 2010

Помощите за масло и сухо мляко в ЕС са удължени до февруари 2010

Потреблението на мляко трябва да се стимулира

Помощите за млекопроизводителите трябва да бъдат продължени поне до февруари следващата година. Това се споразумяха членовете на Европейския парламент. Според тях мерките, предприети досега от Европейската комисия, не са достатъчни за справяне на сектора  с кризата.

Изкупуването на млечни продукти трябваше да приключи на 31 август тази година. В началото на септември Комисията по земеделие към ЕП даде зелена светлина на предложение на Европейската комисия да бъде удължено изкупуването на пазара на масло и сухо мляко до февруари 2010 г. Евродепутатите гласуваха по законодателното предложение и го подкрепиха. Целта е да бъде спряно падането на цените на пазара.

Депутатите обаче смятат, че помощите трябва да се прилагат и спрямо сирената. В допълнителна резолюция относно кризата в млечния сектор те призоваха за предприемане на повече мерки за посрещане на средно и дългосрочните проблеми пред производителите в бранша.

Според депутатите ЕК трябва да въведе незабавни мерки за стимулиране на търсенето на млечни продукти например чрез разширяване на асортимента от продукти и финансирането на програмата за мляко в училищата. Членовете на ЕП искат също да бъде създаден млечен фонд на ЕС в размер на 600 милиона евро, който да оказва помощ на организациите на производителите и кооперативите и да подпомага инвестициите за модернизация на стопанствата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.