1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поредна дискусия за удължаване на разрешителното за хербицида глифозат е насрочила ЕК

Поредна дискусия за удължаване на разрешителното за хербицида глифозат е насрочила ЕК

Международната агенция за изследване на раковите заболявания смята, че веществото е потенциално опасно

Поредна дискусия за удължаване на разрешителното за хербицида глифозат е насрочила Европейската комисия. Датата е 25 октомври. Възможно е и провеждането на гласуване. Какво може да се очаква при една забрана?

Основният въпрос при дискусиите през последните месеци е, дали глифозатът причинява рак. Както е известно, Международната агенция за изследване на раковите заболявания смята, че веществото е потенциално опасно, докато Европейската агенция за сигурност на храните ЕФСА, е на противоположното мнение.

В случай, че Брюксел забрани употребата на хербицида в страните-членки, фермерите ще трябва да преминат към други препарати за растителна защита. Експертите очакват поскъпване на всички култури, а отглеждането на ечемик и силажна царевица би могло да стане изцяло нерентабилно за стопаните.

От друга страна отпадането на глифозата може да даде тласък на иновациите в областта на растителната защита. Производителите ще търсят алтернативни вещества с по-малко вредни действия. Затова редица учени смятат, че по-правилно би било да се намали цялостната употреба на хербициди, вместо да се забрани само един от тях.

Сред най-сериозните противници на забраната е КОПА и КОДЖЕКА. Фермерските организации призоваха Европейския съюз да удължи срока с 15 години вместо 10, тъй като нямало научно обосновани доказателства, че веществото носи рискове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.