1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПОСЛЕДЕН СРОК: До 30 юли земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

ПОСЛЕДЕН СРОК: До 30 юли земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

Срокът за предоставяне на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ е 31 август

До утре, 30 юли 2021 г., земеделските стопани могат да кандидатстват в териториалните структури на ДФ „Земеделие“ по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Приемът бе отворен на 1 март.

Срокът за предоставяне на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ е 31 август. Договорите се сключват до 20 работни дни след предоставяне на полиците в териториалните звена на ДФ Земеделие“, а средствата се изплащат до 10 работни дни след сключване на договора с Фонда. Финансовият ресурс по помощта е 5 млн. лева.

Припомняме, че поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, зърнените и маслодайни култури за първи път влизат в обхвата на схемата. От настоящата година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват и стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

  Бенефициери по схемата могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:

  •  овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години;
  •  зеленчукови култури отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;
  •  зеленчукови култури над 0.3 ха;
  •  етерично-маслени култури над 0.5 ха;
  • тютюн над 0.1 ха.
  • зърнени култури над 3 ха;
  • маслодайни култури над 3 ха;

Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури се подпомагат за първите 2 000 ха от площите си.

лидеа пшеница

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха.

 На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.