1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече прозрачност при издаване на лицензи за растителна защита

Повече прозрачност при издаване на лицензи за растителна защита

Според ЕП е необходимо дългосрочно изследване за вредата от веществото глифозат

Процесът на издаване на лиценз за препарати за растителна защита да стане по-прозрачен, а Европейският орган за безопасност на храните да провежда повече независими изследвания. Това гласуваха депутатите в Европейския парламент.

С голямо мнозинство от 526 срещу 66 гласа народните представители одобриха доклада на извънредната комисия, създадена след удължаването на разрешителното за глифозата. Тогава европейска гражданска инициатива внесе над 1 милион подписа с искането веществото да бъде забранено.

При своята работа повечето депутати в комисията отхвърлиха това искане, но настояват за нови проверки на вече лицензираните препарати. Според народните представители е необходимо да се направи дългосрочно изследване, което да покаже дали при дълга употреба глифозатът не причинява все ракови заболявания. Изказани бяха и съмнения в достоверността на съответните изследвания на производителите, въпреки че тези проверки се правят от независими сертифицирани лаборатории.

За да е в състояние да се справи с новите предизвикателства, Европейският орган за безопасност на храните трябва да получи допълнителни средства от бюджета на Европейския съюз, се казва още в гласуваното в Европарламента решение. Така ЕФСА ще може сама да провежда изследвания за рисковете от дадени вещества. Резултатите ще бъдат публикувани и достъпни за обществеността.

Одобреният в пленарната зала заключителен доклад на извънредната комисия представлява само препоръка и няма законодателна сила. Очаква се обаче следващият състав на Европейската комисия да приеме тези препоръки и да преработи правилата за лицензиране на препаратите за растителна защита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.