1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ- БАН) днес до обяд ще е почти без валежи. В следобедните часове ще има валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количествата до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м.

Утре валежи от дъжд ще има в цялата страна в Южна България на места ще са временно интензивни и по-значителни. Сумарни количества в по-голямата част от страната между 10 и 20 л/кв.м, в Южна България на места до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските райони ще има условия за интензивно снеготопене. В събота валежите ще продължат с количества от  10-15 л/кв.м, в Североизточна България до около 30 л/кв.м.

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес не се очакват съществени изменения на речните нива. В резултат на прогнозираните  за днес високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната. В петък и в събота оттокът формиран от снеготопенето, породено от положителните температури, прогнозираните валежи и последвалото след тях по-интензивно снеготопене, както и високата почвена влага, се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в почти цялата страна:

Дунавски басейн - очакват се повишения от снеготопене, вследствие на положителните температури, прогнозни валежи от дъжд и снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра;

Черноморски басейн: очакват се повишения, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене в горното течение на река Камчия (реките Голяма и Луда Камчия) и краткотрайни повишения на южночерноморските реки, вследствие на прогнозирани незначителни валежи;

Източнобеломорски басейн - повишение на водните нива от прогнозирани значителни валежи и снеготопене:
река Тунджа - съществено повишение в горното течение, вследствие от значително снеготопене, както и в долното течение на реката (след яз. Жребчево), вследствие от прогнозирани по-съществени валежи от дъжд;
река Марица - очакват се повишения в целия водосбор, като повишенията в северните притоци на реката ще са вследствие на снеготопене. По-значителни повишения са вероятни по Родопските й притоци, като резултат от комбинацията на снеготопенето и прогнозирани валежи от дъжд;
река Арда - в целия водосбор на реката се очакват повишения от снеготопене, прогнозирани валежи от дъжд, както и снеготопене, в резултат на валеж от дъжд;
• река Бяла -възможни са повишения на водните нива от очаквани валежи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:
Нивото на река Мочурица при Воденичане се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на 28-ми  март на обяд.
Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е над жълтия праг (предупреждение) и ще започне да се повишава на 28-ми март  на обяд, като през следващите дни ще се задържи под оранжевия праг.
Нивото на река Тунджа при гр.Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава и се очаква на 28 –ми март рано сутринта да започне да се повишава.

Река Марица:
Нивото на река Марица при гр. Пловдив се колебае около жълтия праг на предупреждение, като по прогноза в късните часове на 27-ми март се очаква да започне да се повишава и да го премине, оставайки над него до 30-ти март.
Нивото на река Марица при Първомай се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на 28-ми  март преди обяд.
Нивото на река Сазлийка при Гълъбово се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на 28-ми март  сутринта.
Нивото на река Марица при Харманли се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на  28-ми март  в късните часове.
Нивото на река Марица при Свиленград се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на  29-ти на обяд.

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда нивото на река Черна река при гр.Смолян ще достигне и премине жълтия праг за предупреждение в късните часове на деня и ще се задържи по прогноза над него до късните часове на 27- ми март.
Нивото на река  Елховска при гр. Рудозем по прогноза се очаква да достигне и премине жълтия праг (предупреждение) в късните часове на 27- ми март.
Нивото на река Ардинска при гр. Ардино се очаква да се повиши в късните часове на 27-ми март, като по прогноза няма да достигне жълтия праг (на предупреждение).

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани значителни валежи от дъжд се очакват повишения на речните нива в целите водосбори реките Струма и Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда,Струма и Места.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.