1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПП Обединени земеделци подкрепят създаването на закон за браншовите организации в земеделието

ПП Обединени земеделци подкрепят създаването на закон за браншовите организации в земеделието

Българското земеделие не се нуждае от „послушни” браншови организации, а от работещи такива

От политическа партия Обединени земеделци винаги сме настоявали за приемане на закон за браншовите организации в земеделието, който да насърчи създаването на работещи фермерски сдружения.

Приветстваме инициативата на Министерството на земеделието и храните и ресорната комисия към Народното събрание да бъде подготвен проектозакон за браншовите организации на земеделски производители и преработватели на земеделска продукция и смятаме, че той трябва да бъде подложен на широка обществена дискусия.

Важно е преди гласуването на предложените текстове да се чуе мнението на всички заинтересовани страни – на институциите, на експертите, на производителите и преработвателите на земеделска продукция, както и на съществуващите в момента браншови организации.

Основен въпрос остава дали предложените критерии отговарят на реалната ситуация в аграрния сектор и доколко те са изпълними.  Вносителите се аргументират със стимулиране на сдружаването на земеделските производители и преработватели и регламентиране на взаимоотношенията между организациите на фермерите и органите на изпълнителната власт.

Според Обединени земеделци критериите по отношение на националното представителство трябва да бъдат добре преценени и съобразени с възможностите и нуждите на всички български фермери.

Законопроектът предвижда за представителна за всеки от браншовете да бъде призната само една организация, която има най-малко 30 на сто от регистрираните производители в съответния бранш. Те трябва да произвеждат не по-малко от 30 % от продукцията за съответния бранш. Това изискване е трудно постижимо тъй като част от производството и в момента е в сивия сектор.

Трябва да се вземе под внимание и фактът, че в даден бранш има многослойни икономически интереси, т.е. има дребни, средни и големи производители, чийто интереси по дадени политики често пъти са противоположни. Завишаването на критериите по отношение на количества и обеми често работи предимно за едрите субекти в даден бранш и е в ущърб на дребните производители, смятат от партията.

Голямо предизвикателство ще бъде и изпълнението на критерия всяка призната за представителна организация да има регионални и местни структури в не по-малко от половината области в страната.

От Обединени земеделци смятат, че чрез закона трябва да бъде насърчавано и сдружаването на младите фермери, както се предвижда защита на интересите на биопроизводителите, чрез обособяването им в отделна национална представителна организация. Това е необходимо с оглед на неблагоприятната възрастова характеристика на заетите в агросектора към момента, на необходимостта от мотивиране на младите фермери и като отчитаме европейския приоритет по отношение на подкрепата за тях.

Българското земеделие не се нужда е от „послушни” браншови организации, а от работещи такива, които реално защитават и отстояват правата и интересите на всички производители и преработватели на земеделска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.