1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството ще отправи искане до ЕК за обратното начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури

Правителството ще отправи искане до ЕК за обратното начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури

Това беше решено по време на заседанието на Министерския съвет

Правителството ще отправи искане до Европейската комисия за дерогация нa общата система на данък върху добавената стойност (ДДС) за обратното му начисляване при доставки на зърнени и технически култури. Това беше решено по време на заседанието на Министерския съвет (МС) вчера, 2 май, информира правителствената пресслужба.

На 11 април тази година Кабинетът одобри искането за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при търговията с въпросните култури. Към тях обаче са добавени семената от рапица, което е породило представянето на решението за допълнително разглеждаме.

Терминът "дерогация" обозначава частичната отмяна на конкретен закон. Според министрите, текущата такава ще предотврати редица данъчни измами при търгуването с изброените стоки. Предвижда се мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на Закона за ДДС лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на данъка върху добавената стойност за стоките при наличие на законовите условия за това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.