1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството ще поиска от ЕК да разреши фермерите да плащат по-малък акциз върху горивата

Правителството ще поиска от ЕК да разреши фермерите да плащат по-малък акциз върху горивата

Очаква се ЕС да разреши държавната помощ

България ще поиска от ЕК да бъде нотифицирана държавна помощ, която да позволява фермерите да плащат по-ниска ставка от 50 лв за 1000 литра върху акциза за горивата, използвани за земеделски нужди. За това са се договорили на среща при премиера Бойко Борисов представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която преди няколко седмици обяви стачна готовност.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни пред журналисти, че предложението на България е преференциалната ставка да бъде като съществуващата през 2009 година. Тогава земеделските производители плащаха акциз от 50 лв. за 1000 литра гориво. В момента акцизът за горивата е 685 лева на 1000 литра, а се очаква от 2011 г. да стане 715 лв. за 1000 литра.

Мирослав Найденов обясни още, че преференция за акциза ще се полага само на компаниите, които работят на светло. За целта ще се проверява фирмите дали са изрядни към работещите в тях и плащат ли данъци.

В сряда предстои нова среща, на която ще се обсъдят и промените в Закона за акцизите и други нормативни актове, които да позволят въвеждането на помощта, съобщиха от асоциацията на зърнопроизводителите.

Българските фермери ползваха преференциалната ставка за акциза в периода между 2007 и 2009 г., но през тази тя беше отменена, тъй като нямаше поискано разрешение от Брюксел. Още през юни премиерът Бойко Борисов подписа меморандум с Асоциацията на зърнопроизводителите, като една от точките в него беше именно искане за нотификация. Тъй като оттогава досега то не беше изпратено, преди две седмици от сдружението съобщиха, че в готовност за протести.

Очаква се ЕС да разреши държавната помощ, тъй като тя е съществувала в предходни години, а освен това такава има и в почти всички останали държави членки като в 7 от тях въобще не се плаща акциз.

 

Етикети акциз, горива, ЕК
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.