1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предложението за назначаването на Георги Тахов за шеф на ДФЗ е дошло персонално от министър Гечев

Предложението за назначаването на Георги Тахов за шеф на ДФЗ е дошло персонално от министър Гечев

Аз идвам със своята експертност и професионални качества, заяви новият изпълнителен директор на РА

До края на годината предвидените директни плащания ще бъдат извършени в срок. Същото се отнася и за тези по схемата “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна”. Това заяви пред 24 часа новият изпълнителен директор на ДФЗ-РА, който встъпи официално в длъжност на 22 август. 
 
Той уверява, че всички плащания по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони ще се извършват съгласно подадените заявки за плащане. Плащанията за мерките, базирани на площ, също ще се обработват и извършват съгласно графика.
Според него „напълно неверни са твърденията, че заради бюрокрацията ще има едномесечно забавяне. Вече проведохме срещи с министър Явор Гечев и получих уверение, че мога да разчитам на пълна подкрепа от страна на администрацията, която може да се справи с документацията в рамките на 2 дни.“
 
„Опитът ми в НАП е съпоставим спрямо предизвикателствата, които ме посрещат в ДФЗ, и съм убеден, че мога да им отговоря по начин, който да бъде в полза на българските земеделски производители и преработватели. ДФЗ в ролята си на Разплащателна агенция работи по определени критерии за акредитация и контролна среда, която не се различава много от механизмите за контрол в НАП. Сигурен съм, че с настоящия екип на ДФЗ ще се справим с непосредствените и средносрочните задачи“, каза още Георги Тахов.
Той посочи, че предложението на бъде назначен за шеф на ДФЗ-РА е дошло персонално от министър Гечев, като са му били поставени 2 условия - експертност при вземане на решенията и работа на много бързи обороти.
 Георги Тахов съобщи още, че предходният служебен кабинет е направил постъпки за увеличение на щата на ДФЗ с още 160 експерти, но за съжаление, те не са били приети от последвалия редовен кабинет.
 
Като най-важни задачи пред ДФЗ Тахов поставя най-късно през септември да бъде приключена обработката на проектите по подмярка 4.1 от прием 2021 г. и бъдат сключени договорите с кандидатите, чиито проекти са одобрени. Другото предизвикателство е да се приключи с обработката на проектните предложения по подмярка 4.2 от прием 2022 г. до края на годината. 
Георги Тахов признава, че съществува риск в края на тази година да загубим определени средства, но обещава разработването на мерки за минимизиране риска от загуба на средства в края на 2023 г.
 
По-рано пред бТВ Николай Каварджиклиев е заявил, че мотивът за отстраняването му е личен и е на президента Румен Радев. Бившият изп. директор на Фонда каза още, че в момента няма проекти по Програмата за развитие на селските райони, забавени по вина на ДФЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.