1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представят ролята и функции на НССЗ

Представят ролята и функции на НССЗ

Експерти от Министерството на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово са на работно посещение у нас

Чрез дейността си НССЗ - България гарантира пред ЕК, че отговаря на едно от най-важните условия за успешното прилагане на новата ПРСР 2014-2020 г., а именно че има достатъчен капацитет за предоставяне на съвети в земеделието. Това заяви Любомир Маринов, изпълнителен директор на НССЗ по време на откриването на работното посещение на експерти от Министерство на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово (Отдел „Съветнически услуги” и Общински информационни и консултантски центрове), Косовския център за развитие (KDC) и частни консултанти.

„Ние ще ви покажем нашите знания и опит, но и грешките, които сме допуснали”, изтъкна  Маринов и добави, че представителите на Косово са проявили желание да посетят нашата страна, за да им покажем добрите практики, които имаме  в областта на съветническата и консултантска дейност, както и за прилагане на Програмата за развитие на селските райони.

„Ние имаме да преодоляваме много препятствия, с които вие вече сте се преборили и затова за нас  вашата професионална помощ е изключително необходима“, заяви г-жа Елхем Хетеми от отдел „Съветнически услуги” на косовското Министерство на земеделието, горите и развитието на селските райони.

Г-н Хасан Сейфиай от същия отдел благодари за подкрепата, която досега експерти от НССЗ са оказали в Косово за създаване на законовата база за развитие на съветническите дейности и за изготвянето и прилагането на различни стратегически документи в тази област.

Г-н Дестан Красник – изпълнителен директор на Косовския център за развитие, заяви че това посещение може да послужи като отправна точка за още по-близко и ползотворно сътрудничество между България и Косово и за изпълнение на съвместни проекти в областта на съветите в земеделието, които да са дори на по-широко регионално ниво и да включват и други страни от Балканския полуостров.

Гостите от Косово ще бъдат запознати с ролята и функции на НССЗ при подпомагане на фермерите по ПРСР 2007-2013 г., както и с резултатите от прилагането на Програмата. Ще се представят дейностите на НССЗ във връзка с прилагането на мярка 143 „Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния“ и прилагането на мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“ от ПРСР 2007-2013 г.

Освен  ПРСР 2007-2013 г., заедно с експерти от НССЗ и Дирекция „Развитие на селските райони” ще се дискутират и етапите на развитие и планирани първи стъпки за прилагане на новата ПРСР 2014-2020 г. по отношение на консултантските услуги и обученията – мерки, схеми на прилагане, и институции отговорни за прилагането и управлението на ПРСР. Ще бъде обсъдена и подпрограма за развитие на малките стопанства, като част от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

По време на визитата делегацията ще посети ферма за отглеждане на овце на одобрен бенефициент по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по ПРСР 2007-2013 г. Предвидени са срещи с представители на Института по земеделие – гр. Кюстендил, Областна дирекция „Земеделие“, Областна дирекция по безопасност на храните и Областна разплащателна агенция „Земеделие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.