1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои поредното гласуване за използването на препарати с веществото глифозат

Предстои поредното гласуване за използването на препарати с веществото глифозат

Междувременно компаниите, които произвеждат препарати с глифозат, подготвят жалба срещу Европейската комисия

За 27 ноември е насрочено поредното гласуване за използването на препарати с веществото глифозат. Ако и тогава не се стигне до квалифицирано мнозинство, Европейската комисия може самостоятелно да вземе решение дали да удължи разрешителното.

Последното предложение на Комисията беше за пет години, но при гласуването на 9 ноември не събра нужните гласова "за" или "против". След това беше свикана така наречената помирителна комисия, която трябва да намери компромис и отново да гласува.

В случай, че и на 27 ноември не се намери решение, здравният комисар Витенис Андриукайтис няма да наложи варианта, предложен от Европейската комисия, изтъкна говорител на Комисията в Брюксел. При по-кратък срок - например три години, ще се намери мнозинство, смята Андриукайтис. В края на миналата седмица Франция и Германия сигнализираха готовност да подкрепят подобен компромис. Междувременно компаниите, които произвеждат препарати с глифозат, подготвят жалба срещу Европейската комисия. Ако до 15 декември, датата, на която изтича сегашното разрешително, не се намери решение, те ще съдят Брюксел за пропуснати ползи. От браншовия съюз на компаниите са изчислили, че в случая става дума за близо 15 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.