1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предварителна ваксинация на животните и облекчени условия в търговията със страни, където е имало зараза от нодуларен дерматит

Предварителна ваксинация на животните и облекчени условия в търговията със страни, където е имало зараза от нодуларен дерматит

Това са част от промените, които страната ни предлага в правната регламентация на ЕС

Предварителна ваксинация на животните и облекчени условия в търговията със страни, където е имало зараза, но вече е преодоляна. Това са част от промените, които страната ни предлага в правната регламентация на Европейския съюз. България домакинства международна конференция, посветена на опасността от разпространението на заразен нодуларен дерматит по говедата. Във форума участва и еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витенис Андриукайтис.

България е добър пример за справяне със заразата и най-бързо сме овладели ситуацията в Европа, заяви министър Десислава Танева при откриването на министерска конференция. От средата на месец юли до днес у нас няма регистрирано ново огнище на нодуларен дерматит.

Като резултат от дебатите с участието на министри и държавни санитарни инспектори от 19 страни е изготвен проект на заключение. Очаква се приемането му. По думите й една част регулациите са предмет на решение на Европейската комисия, друга обаче, са регулация на световната организация за здравеопазване на животните. Там процедурата за промяна е много по-различна, но и ще задействаме промени, които според нас следва да се направят. Уверението, което получихме от еврокомисаря Витенис Андриукайтис е, че на 14 и 15 септември, когато ще заседава постоянната комисия, да се вземат решения в правомощията на комисията за облекчаване на тази регулация. Едната част от промените, които ни касаят, могат да се случат още на 15 септември. След това следва обнародване, уточни министърът на земеделието и храните.

Следващата година отново предстои ваксинация, част от задължителния тригодишен период. Според правилата в този период не трябва да се установява такова огнище. Страната ни има предложение и на тази тема. Европейската комисия е предоставила 475 000 дози от ваксината срещу болестта, каза еврокомисар Андриукайтис. 150 000 от тях са за България. Общоевропейска стратегия за справяне с болестта е целта на всички засегнати държави.

Трябва са се подготвим за една много тежка и продължителна борба. Срещи като днешната се оказват ефективни и могат да доведат до конкретни резултати. Уверявам ви, че ще продължим да прилагаме необходимите мерки и в бъдеще. Благодаря на българските власти за навременния подход, който следваха, зави Витенис Андриукайтис.  

Тъй като икономическите щети за фермерите са огромни дебатите у нас ще бъдат взети под внимание при предстоящите обсъждания за бюджета през 2017-та. Междувременно заразата продължава да се развива в съседни страни – в Турция огнищата са над 1000, а в Македония над 3000. В Сърбия ваксинацията тече и има регистрирани нови 117 огнища.

Автор: Мирела Спасова

Подробности от конференцията гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.