1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите със Съединените Щати за Споразумението за свободна търговия няма да бъдат замразени

Преговорите със Съединените Щати за Споразумението за свободна търговия няма да бъдат замразени

За това се обявиха всички правителствени и държавни ръководители на ЕС на срещата на върха в Брюксел

Преговорите със Съединените Щати за Споразумението за свободна търговия няма да бъдат замразени, въпреки затруднените условия. За това се обявиха всички правителствени и държавни ръководители на Европейския съюз на срещата на върха в Брюксел.

"Референдумът във Великобритания не е причина да прекъснем преговорите", изтъкна германският канцлер Ангела Меркел след първия ден от срещата. При сегашния американски президент Барак Обама съществували благоприятни рамкови условия за подписване на Споразумението, допълни тя.

Освен Германия на същата позиция застанаха и другите страни-членки на Европейския съюз, въпреки че преди известно време френското правителство беше изразило своите резерви. От Брюксел изказаха съмнения, че Великобритания ще се съгласи да подпише Споразумението, след като й предстои да напусне Съюза.

Обсъдено беше и търговското споразумение с Канада, което вече е изготвено и остава само да бъде подписано. Дискусията на срещата на върха засегна въпроса, дали националните парламенти трябва да го ратифицират. Според Правната служба на Европейската комисия това не е нужно, докато повечето държави са на противното мнение, тъй като сред населението има големи разногласия. Комисията обеща в най-кратки срокове да изготви предложение за такава ратификация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.