1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите за европейския регламент за биопроизводството ще продължат

Преговорите за европейския регламент за биопроизводството ще продължат

Снимка:

Фил Хоган: „В никакъв случай Комисията няма да оттегли предложенията си“

Реформата на Европейския регламент за биопроизводството трябва да бъде завършена през първите месеци на следващата година. Това изтъкна агрокомисарят Фил Хоган на последната за годината среща на земеделските министри от Европейския съюз в Брюксел.

"В никакъв случай Комисията няма да оттегли предложенията си", подчерта Хоган. Преговорите са в много напреднал стадий и по повечето точки има съгласие от страна на всички участници. Остава да се намери компромис по оспорвания въпрос с максимално разрешените стойности на неразрешени вещества в биологичното земеделие.

Според Комисията, при следи от препарати за растителна защита в биопродуктите, надвишаващи границите, фермерът трябва да бъде санкциониран. На подобно мнение са и Белгия, Италия и някои други страни-членки, поискали въвеждането на горни граници.

Австрия и Германия са сред държавите, които са против. "Дебатите по този въпрос водят до голяма несигурност в сектора", предупреди австрийският министър Андре Рупрехтер. По думите му доста голям брой австрийски фермери вече са се отказали да преминат към биопроизводство, други пък прекратяват дейността си. Затова Рупрехтер настоява да няма горни граници. Същото поиска и германският му колега Кристиян Шмит. Според него липсата на следи от препарати не е признак за биопроизводство. Конвенционалните продукти също не бивало да съдържат такива вещества.

Малта, която поема Председателството на Европейския съюз на 1 януари, обяви, че ще продължи преговорите. Малтийският министър на земеделието Родерик Галдес призова колегите си към по-голяма гъвкавост и нови идеи, за да се стигне до компромис.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.