1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще започнат през пролетта на следващата година

Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще започнат през пролетта на следващата година

Все още не е ясно какви субсидии ще получават британските фермери

Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще започнат през пролетта на следващата година. Какви ще са резултатите още не е ясно, но британската икономика вече показва сериозни признаци на несигурност. Това се отнася и за селското стопанство.

Фермерите в останалата част на Европейския съюз също не знаят какво ще донесе бъдещето. Ще остане ли Великобритания и до каква степен пазар за техните стоки? Как ще се отрази напускането на страната на парите за земеделие? Тези въпроси ще получат отговорите си най-рано след няколко години.

В момента е ясно едно – страната настоява за най-крайния вариант на Брекзит, т.е. да излезе и от общия пазар. Това означава правилата за обмен на стоки и капитали да бъдат предоговорени. Пред тази перспектива британската лира започна да губи позиции спрямо еврото и долара. Търговията с храни и селскостопански продукти също е застрашена, особено на фона на това, че Великобритания внася 40 процента от консумираните в страната храни, предимно от Европейския съюз.

Все още не е ясно какви субсидии ще получават британските фермери. Прогнозата е за по-малки суми и за концентрация на държавната помощ за региони с по-слабо развито селско стопанство. Това вероятно ще доведе до значителни структурни промени, тъй като големите ферми, които произвеждат продукция на по-ниски цени, по-лесно биха се справили с намалените плащания, отколкото малките и средни стопанства. Те ще трябва или да се разраснат, или да намалят разходите си, за да оцелеят на пазара.

Земеделските стопани във Великобритания виждат обаче и положителни страни от напускането на Евросъюза – по-малко бюрокрация и поевтиняване на лирата.

Слабата местна валута  на вътрешните пазари ще оскъпи вносните стоки, затова фермерите ще имат възможност да възстановят позициите си в магазините и супермаркетите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.