1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите за климата не допринасят за сериозно ограничаване на климатичните промени

Преговорите за климата не допринасят за сериозно ограничаване на климатичните промени

Правителствата не успяха да се споразумеят за конкретни планове за намаляване на емисиите преди 2020 година

На фона на екстремните метеорологични условия от последните дни във Филипините и потенциално най-горещата година (2014 г.), регистрирана някога, правителствата на страните, които участваха в срещата на ООН за преговори за климатичните промени в Лима, приеха недообмислен план за намаляване на емисиите.
 
Основният липсващ елемент е, че правителствата не успяха да се споразумеят за конкретни планове за намаляване на емисиите преди 2020 г., което да положи основата за прекратяване на зависимостта от изкопаеми горива и бързо да преориентира страните към масово използване  на възобновяеми източници на енергия и повишаване на енергийната ефективност.
 
Научните данни ясно показват, че всяко забавяне на активни действия в посока  намаляване на емисиите, включително преди 2020 г., ще направи почти  невъзможно избягването на най-лошите последствия от изменението на  климата. В Лима обаче политическата целесъобразност спечели срещу научната. В началото на разговорите преговарящите изпуснаха вълната на политическия оптимизъм, след като по-рано тази година Китай и САЩ постигнаха историческо споразумение за намаляване на емисиите.
 
Настоящото споразумение не обосновава и как ще се осигурят липсващите средства в т. нар. „Зелен климатичен фонд“, които трябва да достигнат 100 милиарда долара на година.
 
Ако правителствата приемат сериозно ситуацията, те трябва незабавно да започнат да определят конкретни действия за намаляване на емисиите, както и да  осигурят финансиране за тях преди 2020 г.. Това може да бъде решено на предстоящите срещи на Г-7 и срещите на ООН на високо равнище,  планирани за лятото на 2015 г. Предвид постигнатия резултат от срещата в Лима, остава абсолютна загадка какво окончателно решение ще вземат правителствата в Париж догодина.
 
В рязък контраст с преговорите видяхме и положителни промени: Латиноамериканските държави демонстрираха, че наистина са възможни решителни действия за справяне с промените в климата, чрез увеличаване на енергията от възобновяеми източници, бъдещо намаляване на емисиите от горското стопанство, както и чрез редовни вноски в Зеления фонд за климата.
 
WWF и другите големи природозащитни организации ще продължат да работят с партньори от гражданското общество, местните и националните правителства и бизнеса, за да се справим с изменението на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.