1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите за нов екорегламент на Европейския съюз са пред провал

Преговорите за нов екорегламент на Европейския съюз са пред провал

Комисията настоява горната граница за следи от препарати в биохраните да бъде сведена до нивото за бебешки храни

Преговорите за нов екорегламент на Европейския съюз са пред провал. Една година след гласуването в Аграрната комисия на Европарламента, все още няма напредък по въпросите за максималните граници за следи от пестициди в био- и конвенционалните продукти.

Представителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европарламента продължават да спорят по основните теми – растителна защита, парниково отглеждане и посевен материал. Тъй като не може да бъде постигнат компромис, преговорите са прекратени.

Комисията настоява горната граница за следи от препарати в биохраните да бъде сведена до нивото за бебешки храни, както и да не се контролира производствения процес, а крайният продукт. От своя страна Съветът и Парламентът искат да няма такъв праг, тъй като и двете институции не смятат, че биопроизводителите биха били виновни за евентуални нарушения.

Новият европейски регламент за биопродуктите и за тяхното етикетиране беше представен от Европейската комисия през март 2014 година. Последваха дълги дискусии в Парламента, където бяха внесени над 1400 предложения за промяна в текста. Преговорите между трите основни институции на Европейския съюз започнаха през октомври 2015-та, като целта бе те да приключат до края на тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.