1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преобладава плавното понижение на речните нива

Преобладава плавното понижение на речните нива

През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществена промяна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес няма да вали. В петък не се очакват валежи, а в нощта срещу събота и в съботния ден ще превалява на места, с количества между 1 и 5, в отделни райони до 10 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществена промяна. Несъществени повишения са отчетени в Източнобеломорски басейн. Водните количества на реките Факийска при с. Зидарово и на Марица при Белово са над средните, а на останалите наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 8 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 30 см.

Източнобеломорския басейн: отчетени са понижения с до - 13 см. Повишения са регистрирани във водосбора на р. Марица – с до + 10 см по основната река и с до + 158 см. по притоците й.

Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до - 8 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес речните нива в страната ще продължават да се понижават или ще се задържат. В резултат на снеготопенето, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на речните нива на отделни места.

Дунавски басейн:  краткотрайни, незначителни повишения са възможни в долните течения на реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом.

Черноморски басейн: възможни са краткотрайни повишения в долните течения на реките Провадийска, Камчия, Айтоска, Ропотамо.

Източнобеломорски басейн:

• р. Тунджа – възможни са краткотрайни повишения в долното течение на реката.

• р. Марица – възможни са незначителни, краткотрайни повишения по Родопските притоци на реката.

• р. Арда – възможни са незначителни, краткотрайни повишения в долното течение на реката.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ – БАН прогнозира:

• Река Марица

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

• Река Тунджа

Нивото на реката при Елхово продължава плавно да се понижава. По прогноза днес се очаква ново повишение, като водното ниво ще се задържи под оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ –БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: поради снеготопенето са възможни краткотрайни, незначителни повишения в долните течения на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.