1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Превантивните мерки срещу заразния нодуларен дерматит са обсъдили фермери на среща в Русенско със земеделския министър Десислава Танева

Превантивните мерки срещу заразния нодуларен дерматит са обсъдили фермери на среща в Русенско със земеделския министър Десислава Танева

Ваксинацията ще започне в първия възможен момент

Превантивните мерки срещу заразния нодуларен дерматит са обсъдили фермери на среща в Русенско със земеделския министър Десислава Танева. Заболяването засега е регистрирано само в южната част на страната. Предстои ваксинация по говедата. Тя ще започне в Хасково и Стара Загора. 

150 хил. ваксини ще пристигнат на три пратки. Ваксинацията ще започне в първия възможен момент. Останалите 200 хил. ваксини ще бъдат поискани, ако заразата продължава да се разраства. Ваксинацията носи сериозни рестрикции за страната ни, припомни Танева. 200 хил. лева вече са преведени като компенсации на онези фермери, чиито животни са евтаназирани. За овладяване на заразата се прилага методът стемпинг аут, т.е. хуманно се евтаназира заразеното животно и тези, които имат контакт с него.
Десислава Танева отчете по-висок темп на кампанията за директни плащания.

Предстои актуализация на базата данни, свързани с правните основания, каза още земеделският министър. На среща с фермери в Русенско са обсъдени и т. нар. орнитоложки мерки, които са свързани с плащанията по мярка „Агроекология и климат“. Около 500 договора са сключени по 4.1. В момента се разглеждат проекти, които са с ранкинг 39 точки.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.