1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Превенцията на риска от наводнения е приоритет на МОСВ

Превенцията на риска от наводнения е приоритет на МОСВ

Това заяви министър Ивелина Василева на брифинг в Министерски съвет днес

Превенцията на риска от наводнения е наш приоритет, заяви министър Ивелина Василева на брифинг днес в Министерски съвет.

Тя посочи, че на днешното заседание на Министерски съвет е бил приет и доклад на правителството, който предлага мерки за дългосрочното решаване на проблемите, свързани с неяснотите в законодателството чрез разработване на законодателни промени до края на годината.  „Трябва да има ясен единен контролен орган, който да се грижи за упражняване правомощия по отношение поддръжката и експлоатацията на язовирите, да налага принудителни административни мерки и реализиране на административно-наказателната отговорност”, каза още Ивелина Василева.

Министърът съобщи, че на заседанието са присъствали и прокурори, които са извършили проверка във връзка с възникналите наводнения. В заключение от своите проверки те са извели необходимостта от подобряване на механизмите за техническата поддръжка, ремонт на хидротехническите съоръжения, установяване на по-добра координация между контролните органи, липсата на финансов ресурс, липсата на налагане на административно-наказателна отговорност и изсичането на горите.

„Областните управители ще изпълняват дейностите по контрол на 268 язовира с неопределена собственост”, посочи още министър Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.