1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През 2020 г. представят проект на нов Закон за кооперирането

През 2020 г. представят проект на нов Закон за кооперирането

В началото на 2020-та година ще бъде представен нов Закон за кооперирането, съобщиха от Националния съюз на земеделските кооперации. Вече почти година браншовата организация работи по своя инициатива да разпише изцяло ново законодателство, което да се отнася само за сектор „Селско стопанство“.

Сегашните текстове са пречка да се развива кооперирането на фермерите, заяви председателят на организацията Явор Гечев пред АгроТВ.. По думите му сегашният закон урежда всякакъв тип коопериране - на земеделци, потребители, зъболекари, финансисти или други. Също така сега е почти невъзможно да се сформира нова кооперация. Има и законодателни неуредици. За това браншовиците са поели инициатива да разпишат изцяло нов Закон.  

В текстовете се залага членството в кооперацията да е на база на земята, т.е. собствениците да са реалните кооператори. 

През януари на форум на Националния съюз на земеделските кооперации ще бъде представен окончателният вариант на Закона. Проектът ще се даде на браншовите организации и на земеделското министерство за обсъждане.

Малко под 900 са земеделските кооперации у нас, посочи Явор Гечев. Според него по сегашния закон е почти невъзможно това да се направи. Той припомни, че кооперирането в развитите страни е успешна практика, която носи икономически, пазарни и поземлени ползи, но в у нас лошото законодателство е основна пречка за развитието на фермерите. 

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.