1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. При голям интерес премина информационната кампания на МЗХГ за обучение на земеделските стопани от цялата страна

При голям интерес премина информационната кампания на МЗХГ за обучение на земеделските стопани от цялата страна

Основните обекти на дискусията бяха председателството на България на Съвета на ЕС и новостите в областта на земеделието

Министерството на земеделието, храните и горите и Областните дирекции „Земеделие“ организираха и проведоха в началото на 2018 г. информационна кампания за обучение на земеделските стопани във всички областни градове.

Основните обекти на дискусията бяха председателството на България на Съвета на ЕС и  новостите в областта на земеделието, залегнали в националното законодателство за 2018 г. през месец февруари.

Засегнати бяха и темите свързани с  Общата селскостопанска политика след 2020 г., указанията за прием на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания Кампания 2018, както и измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ).

По време на срещите бяха представени и схемите и мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Бяха изнесени и презентации за Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020г. (ИСУН).

Земеделските стопани поставиха въпроси, свързани с правните основания за ползване на земеделските земи по местонахождение на имотите, участието в процедура по разпределение масиви за ползване по реда на ЗСПЗЗ, комасация и земеразделяне, както и разпределението на средства за подпомагане на земеделските производители и поставяне на таван на плащанията за определени райони. Разгледани бяха и въпроси по мерките от ПРСР, които предстоят да се открият през 2018 г., (индикативния график по месеци, критериите и средствата определени по тях).

Земеделските стопани изразиха готовност за положителна промяна в посока към изграждане и развитие на съвременно земеделие в България и приспособяване към изискванията на ЕС за подпомагане.

В кампанията взеха участие заместник-министри на МЗХГ, както и  директори и експерти от Министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.