1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. При високи мерки за биосигурност стартира ловът на дива свиня

При високи мерки за биосигурност стартира ловът на дива свиня

Снимка:

Зам.-министър Добрев акцентира върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон

„Този ловен сезон за дива свиня стартира за първи път при реална епизоотична обстановка на навлязла зараза от заболяването aфриканска чума по свинете. В тази връзка ловът на територията на цялата страна, трябва да премине при спазване на задължителни мерки за биосигурност.“ Това подчерта в село Драгана, Ловешко при откриването на ловния сезон за дива свиня заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Той посочи още, че се очаква ловът да бъде масов, предвид разрешените 3 вместо досегашните 2 дни за групови гонки. Атанас Добрев призова ловците и към спазване на всички мерки за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.

„След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това трябва да се направи с цел превенция да не се разпространи още заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта“, поясни заместник-министърът.

Той допълни още, че ловните дружини трябва да осигурят фризери. В тях трябва да се съхранява месото от отстреляния дивеч до излизане на пробите, които се взимат от всяка отстреляна дива свиня за aфриканска чума по свинете (АЧС) и за трихинeлоза.

Заместник-министърът припомни, че тези проби ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят и за транспортирането на пробите до лабораториите за изследвания.

Зам.-министър  Добрев акцентира върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото е доказано, че дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването.

Близо 2800 са ловните дружинки в страната, като поне толкова са и държавните служители от горските и ловни стопанства, които ще контролират по график изпълнението на мерките за биосигурност, информира Атанас Добрев.

Заместник-министър Добрев припомни още, че ако бъде открито огнище, ловът ще се ограничи изцяло само в радиус 1 км от огнището, а в радиус от 3 км – ще бъде разрешен за индивидуален лов и групов лов без кучета. В останалата част от ограничителната зона до 200 кв. км, ще може да се провежда групов лов с кучета под контрола на горски служители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.