1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. При засилени мерки за сигурност лидерите на групата Г-20 се събират днес и утре в германския град Хамбург за среща на върха

При засилени мерки за сигурност лидерите на групата Г-20 се събират днес и утре в германския град Хамбург за среща на върха

Сред водещите теми са търговията и климата

При засилени мерки за сигурност лидерите на групата Г-20 се събират днес и утре в германския град Хамбург за среща на върха. Сред водещите теми са търговията и климата. По тези два въпроса обаче се очакват разногласия между участниците във форума.

"Няма да премълчим разногласията, а ще ги назовем в прав текст, тъй като по въпроса за климата има различни мнения", изтъкна германският канцлер Ангела Меркел, която председателства срещата. В навечерието й тя разговаря с новия американски президент Доналд Тръмп, с когото са обсъдили основните теми от дневния ред.

Тръмп обяви, че изтегля страната си от Парижкото споразумение за климата и е склонен към протекционизъм, с цел да постави Америка на първо място. По отношение на климата германският канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата, иска да се приеме план за действие за прилагането на парижкото споразумение на ниво Г-20.

Засега не е ясно, дали в заключителната декларация на Г-20, която ще бъде публикувана в събота, ще има точка, обединяваща становищата по отношение на климата. Друга спорна тема е търговската политика. Докато Меркел се застъпва за свободна световна търговия на базата на общи правила, Тръмп застава на страната на протекционизма, поставящ интересите на Съединените щати в центъра на своята политика.

В навечерието на форума беше проведена и най-мащабната демонстрация – „Добре дошли в ада“. Протестът ескалира за отрицателно време – бяха издигнати барикади, а участниците хвърляха бутилки по полицейските служители. В резултат правоохранителните органи използваха водна струя срещу демонстрантите.
Властите съобщават за най-малко 76 ранени полицейски служители и „многобройни“ пострадали от страна на протестиращите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.