1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Принудително спират ТЕЦ "Брикел"

Принудително спират ТЕЦ "Брикел"

През юни тази година са изтекли разрешените 20 000 часа работа на предприятието без сероочистващи инсталации

Ако ТЕЦ "Брикел" не бъде доброволно изведен от експлоатация, това ще стане принудително, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова след вчерашното заседание на правителството. Караджова не уточни кога ще бъде спряна електростанцията, но добави че от 20 октомври ще бъде преустановена доставката на въглища от мини "Марица". Това вече е съгласувано с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. През юни тази година са изтекли разрешените 20 000 часа работа на предприятието без сероочистващи инсталации.

Собственикът доброволно се е отказал от възможността да използва гратисен период, за да изгради пречистващи мощности още през 2004 г.

Ако предприятието продължи работа, на страната ще бъдат наложени тежки санкции от Европейската комисия, добави екоминистърът. Тя обясни, че в края на юни от собственика на дружеството е поискан график за извеждането на предприятието от експлоатация.

Министерството на икономиката пък планира проект, по който да наеме съкратените  между 1000 и 2000  работници за рекултивация на земите около ТЕЦ "Брикел".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.