1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Природозащитните организации ще поискат от президента да наложи вето

Природозащитните организации ще поискат от президента да наложи вето

Вече няма да може да се обжалват на втора инстанция дела, свързани с екологични разрешения за проекти от национално значение

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че приетите на второ четене поправки в Закона за околната среда представляват орязване на достъпа до правосъдие на бизнеса и гражданите и намаляват възможностите за опазване на човешкия живот, здравето и природата. Заради поправките вече няма да може да се обжалват на втора инстанция дела, свързани с екологични разрешения за проекти от национално значение.
 
Природозащитните организации ще поискат от президента да наложи вето и ще информират всички европейски институции. Предвиждат се и сериозни протестни действия. Промените бяха прокарани свръх скоростно, едва за няколко седмици.
 
Промените директно помагат на новия вариант на автомагистрала „Струма“, който унищожава Кресненското дефиле, изграждането на каскадата Горна Арда, удълбаването на река Дунав, строителството на АЕЦ „Белене“, разширението на открити рудници, строителството на екарисажи, всякакво строителство около Рилския манастир и като цяло улесняват застрояването на планините и Черноморието, срещу които се обявяват над 70% от българските граждани, според социологическите проучвания.

Вижте повече в рубриката Актуално

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.