1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проекът на Закона за поземлените отношения и опазването на земеделските земи е по-лош от сегашното законодателство

Проекът на Закона за поземлените отношения и опазването на земеделските земи е по-лош от сегашното законодателство

Има редица пропуски с уреждането на арендните отношения, с уедряването на земите, както и с липсата на напояване

Проекът на Закона за поземлените отношения и опазването на земеделските земи е по-лош от сегашното законодателство. Тази остра критика изразиха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Припомнямe, че през изминалата седмицата изтече публичното обсъждане на проектозакона. Браншовата организация е изпратила становището си до земеделското министерство.

От Асоциацията заявиха, че проектозаконът не е юридически издържан и не защитава интересите на земеделците. Има редица пропуски с уреждането на арендните отношения, с уедряването на земите, както и с липсата на напояване. Спорни са също и промените, свързани с белите петна. Според председателя на организацията Стайко Стайков, пропуски се откриват и в защитата на собствениците на земеделска земя.


За момента този проектозакон за земеделските земи не е работещ и не дава защита на инвеститорите в земеделието, категорични са от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Желанието е експертите от агроведомството да се съобразят с изпратените становища на браншовите организации и да ги отразят в текстовете. След това да бъде пуснато ново обществено обсъждане на бъдещия Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.